Фундамент - несуча конструкція, частина будівлі, споруди, яка сприймає всі навантаження від верхніх конструкцій і розподіляє їх по основі. Як правило, виготовляються з бетону.

Фундаменти, як правило, закладаються нижче глибини промерзання грунту, яка для нашого регіону становить від 0,8-1 м, для того, щоб запобігти їх випинання. На непучиністих грунтах при будівництві легких дерев'яних будівель застосовують дрібнозаглиблені фундаменти (фундамент, що знаходиться вище за рівень промерзання грунту). Такий тип фундаменту підходить в основному для невеликих садових будиночків, літніх бань і господарських будівель.

Для будівництва будівель застосовуються стрічкові, скляні, стовпчасті, пальові і плитні фундаменти. Вони бувають збірні, монолітні та збірно-монолітні. Вибір фундаменту залежить від сейсмічності місцевості, грунту і від архітектурних рішень.

По типу конструкції фундаменти бувають:

Стовпчастий фундамент

Умови, за яких рекомендується застосовувати стовпчастий фундамент:

  • під будинки без підвалів з легкими стінами (дерев'яними, щитовими, каркасними);
  • під цегляні стіни, коли потрібне глибоке закладення і стрічковий фундамент неекономічний/li>
  • коли грунти в процесі експлуатації будівлі забезпечують осадку стовпчастого фундаменту (при рівних тисках стовпів на грунт) значно менше ніж у стрічкового;
  • коли необхідно максимально виключити негативний вплив на фундамент морозного обдимання, тому що стовпчасті фундаменти менш схильні до цього явища.

Якщо вартість фундаментів інших типів становить 15-30% від вартості всього будинку, то вартість стовпчастого фундаменту складе не більше 15-18%.

Стовпчасті фундаменти по витраті матеріалів і трудовитрат в 1,5-2 рази економічніше стрічкових.

Умови, за яких стовпчасті фундаменти застосовувати не рекомендується:

  • У горизонтально рухливих грунтах і слабких грунтах, тому що їх конструкції властива недостатня стійкість до перекидання. Для погашення бічного зрушення потрібний жорсткий залізобетонний ростверк (його пристрій зведе нанівець економію коштів на різниці між стовпчастим і стрічковим);
  • Обмежено їх застосування на слабонесучих грунтах (торф, просідаючі породи, водонасичені глинисті та ін.). І при будівництві будинків з важкими стінами (масивні цегляні завтовшки більше 510 мм, залізобетонні типові плити і блоки);
  • Якщо у Вас обмежені фінансові можливості або тимчасовий період з влаштування цоколя. Якщо при стрічковому фундаменті цоколь утворюється ніби сам собою, то при стовпчастому заповнення простору між стовпами стіною (забирка) - складне і трудомістке заняття;
  • Не рекомендується влаштовувати стовпчасті фундаменти також в зонах з різким перепадом висот (перепад висот на ділянці під фундамент від 2,0 м і більше).

Стрічковий (збірний або монолітний) фундамент

Стрічковий фундамент - це залізобетонна смуга, що йде по периметру всього будинку. Стрічку закладають під всі внутрішні і зовнішні стіни забудови, зберігаючи однакову форму поперечного перетину по всьому периметру фундаменту.

Технологія будівництва стрічкового фундаменту досить проста в порівнянні з плитних або пальових фундаментів. Але їй властива підвищена трудомісткість і велика витрата матеріалу в порівнянні з стовпчастим видом фундаментів (більший обсяг бетону, більшу кількість опалубки).

Стрічкові фундаменти застосовують:

  • для будинків з бетонними, кам'яними, цегляними стінами (щільність яких більше 1000-1300кг / куб.м);
  • для будинків з важкими перекриттями (монолітні або збірні залізобетонні, металеві);
  • в разі, якщо існує загроза нерівномірних осідань фундаментів, через неоднорідність грунтів на ділянці (наприклад, ділянка складена в одній частині пісками, а в інший здимистими суглинками). Стрічковий армований фундамент спрацює як одне ціле, перерозподілить зусилля і стіни будинку не дадуть тріщин і деформацій;
  • якщо в будинку планується підвал або цокольний поверх, при цьому стіни стрічкового фундаменту утворюють стіну підвального приміщення.

 

Монолітний  Збірний

 

Пальовий фундамент

  • на забивних палях;
  • на трубобетонних палях;
  • на буронабивних палях;
  • на набивних палях;
  • на палях-оболонках;
  • на гвинтових палях;

Пальові фундаменти широко застосовуються в промисловому і цивільному будівництві (ПЦС). Вони зводяться на ділянках зі слабким грунтом під будівлі в декілька поверхів. Будівництво цих фундаментів дозволяє виключити земляні роботи в безпідвальних будівлях або значно скоротити їх обсяг при наявності технічного підпілля.

У більш скромних масштабах пальові фундаменти застосовуються в індивідуальному будівництві дачних будинків і котеджів.

У загальному вигляді пальовий фундамент являє собою занурені в грунт палі, об'єднані зверху залізобетонними (бетонними) балками або плитою (ростверком).

Коли доцільно застосовувати пальовий фундамент.

 

Розглянемо передумови застосування пальового фундаменту в приватному будівництві.

 Причина 1. У ряді випадків при будівництві дачного будинку або котеджу в верхній частині основи будівлі, що зводиться, може перебувати відносно слабкий шар грунту.

До слабких грунтів можна віднести:

  • суглинки і глини в текучепластичному стані;
  • лесовидні грунти - містять більше 50% пилоподібних частинок при незначній наявності глинистих і вапнякових частинок. Лесовидні грунти при наявності води розмокають і втрачають стійкість;
  • пливуни - піщано-глинисті грунти, сильно насичені водою;
  • рослинні грунти - різні грунти з домішкою 1 ... 20% перегною, торф і заторфованних грунти, мули, сапропелі, глинисті грунти, іольдієві глини, грунти мокрих солончаків.

У цьому випадку виникає необхідність в передачі тиску від будівлі на більш щільний грунт, що залягає на певній глибині в залежності від геологічних умов.

Тоді рекомендується влаштовувати фундаменти з паль, які здатні сприймати великі навантаження в порівнянні з фундаментами неглибокого залягання. Особливо ефективні фундаменти в рухливих грунтах при їх глибокому промерзанні більше 1.5 метра. У цьому випадку пальовий фундамент надійніший, ніж стовпчастий і тим більше стрічковий.

Причина 2. Можливе застосування пальових фундаментів і в щільних грунтах з метою зменшення обсягу земляних робіт, витрати бетону, зниження трудомісткості і вартості будівництва. При влаштуванні пальового фундаменту відпадає необхідність в ритті котловану, складуванні вийнятого ґрунту, вивезенні грунту, зворотної засипки і т. д. Якщо у Вас виникла необхідність спорудити фундамент за короткий час, малими силами і з мінімальними витратами, тоді варіант пальового фундаменту - це Ваш варіант. Наприклад, для споруди однієї палі довжиною 3 метри і діаметром 300 мм, буде потрібно виконати земляних робіт обсягом 0,2 куб метра землі (за допомогою бура), а у випадку з пристроєм стрічкового фундаменту обсяг земляних робіт буде набагато більше (в залежності від ширини підошви фундаменту). Цей варіант прийнятний, якщо в проекті будинку не передбачений підвал.

 Причина 3. У разі якщо при розрахунку стрічкового фундаменту ширина фундаменту виходить дуже великий (більше 1.5м), має сенс застосувати пальовий фундамент, що скоротить витрату матеріалу.

 Причина 4. У разі, якщо вибір типу фундаменту диктується видом несучого кістяка, наприклад, якщо Ви вирішили використовувати каркасний несучий кістяк на основі, складеному слабкими ґрунтами, то раціонально буде застосувати пальові кущі під кожну колону, а не робити стрічковий фундамент.

 

Зберігаємо ваш час і гроші.

Наші контактиНаші контакти
Введіть текст пошуку